Spring naar inhoud
  • water en dordrecht

    WijkenDordrecht

Wijken Dordrecht

WijkenDordrecht biedt nieuws en informatie over alle wijken in Dordrecht.Lees voor Sitemap Login

Home Doe mee - communicatie in de wijk Voor redacteuren Nieuwsbrief Nieuws voor vrijwilligers De geschiedenis van de Maastunnel is geschreven in de Stadspolders

De geschiedenis van de Maastunnel is geschreven in de Stadspolders

Wat heeft de Rotterdamse Maastunnel te maken met de Stadspolders? Het boek "Onder de Tunnel door. De geschiedenis van 75 jaar Maastunnel" is geschreven door Henk van der Maas, al 20 jaar de hoofdredacteur van de Polderkrant.

 

Wat heb jij met de Maastunnel?

Ik was van 2006 tot 2016 bij de Gemeentewerken Rotterdam technisch beheerder van de Maastunnel. De Maastunnel is echt een icoon van Rotterdam en ik merk dat veel Rotterdammers nog steeds heel trots zijn op die tunnel.  En ook veel Dordtenaren, trouwens. Veel mensen hier hebben hun roots in Rotterdam en telkens als ik die tunnel noem komen vaak de verhalen los van vroeger, hoe ze dagelijks met hun fiets op de roltrappen stonden, of over een oom die nog aan de bouw heeft meegewerkt.

 

Maar kwam je op het idee daar een boek over te schrijven?

Ik geef al heel lang regelmatig rondleidingen in de Maastunnel. Dan krijg je altijd heel veel vragen, waardoor ik me ging verdiepen in die geschiedenis. Ik begon het leuk te vinden allerlei oude verhalen te verzamelen. Ondertussen was het duidelijk dat de Maastunnel erg oud begon te worden en aan een echt grondige renovatie toe was. Bovendien was het in 2006 een Rijksmonument geworden. En de eisen voor  tunnelveiligheid werden steeds strenger. Door dit alles werd die renovatie erg ingewikkeld. Daar kwam bij dat tijdens die renovatie de tunnel voor het verkeer ook nog eens open moest blijven, want zonder de Maastunnel staat het verkeer in Rotterdam echt helemaal vast.

Die renovatie begint in juni 2017. Dan kan er twee jaar lang alleen verkeer doorheen richting het noorden. Daar staat het Erasmus Medisch Centrum dat bereikbaar moet blijven.  Nu wil het toeval dat de tunnel in februari 2017 precies 75 jaar geleden in gebruik is genomen. Zo kwam ik op het idee een boek te schrijven over die 75 jaar Maastunnel. En de Gemeente Rotterdam is blij met de positieve publiciteit en betaalde mee aan de uitgave.

 

Wat is er dan voor bijzonders aan de Maastunnel?

Het is de oudste tunnel van Nederland. En de eerste afgezonken tunnel ter wereld. Daarvoor werden nieuwe technieken ontworpen die sindsdien overal ter wereld nog steeds worden gebruikt. Daar mag Rotterdam, en heel Nederland trouwens, best trots op zijn. Daarom is het ook een Rijksmonument geworden. Ook om ie mooie ventilatiegebouwen trouwens die op beide oevers staan. Die zijn ook echt prachtig, met die groenkoperen daken.

Maar er is meer. De Maastunnel is een oorlogskindje. De bouw is in 1937 begonnen en het werk was in 1942 klaar. De in aanbouw zijnde tunnel is in de meidagen van 1940 als schuilplaats gebruikt door duizenden burgers. Aan het eind van de oorlog hadden de Duitsers dynamiet aangebracht om de tunnel op te blazen. Dat is door het verzet en de Nederlandse tunnelorganisatie voorkomen. Dat zijn hele  spannende verhalen.

En na de oorlog gebeurde er ook van alles. Ik heb ontdekt dat de geschiedenis van de Maastunnel ook een geschiedenis van Rotterdam is. Eerst de trots op de wederopbouw, daarna het gevloek op de files en de adembenemende vervuiling, later de verloedering met junks en hoertjes die er tippelden. Maar tenslotte ook weer de opleving, Een Maastunnelpopfestival, het uitdelen van borrels aan alle passanten op haar 50ste verjaardag in 1992. Dat leverden heel wat dronken passanten op, die roltap op en roltrap af gingen. Het laatste hoofdstuk tenslotte gaat vooral over de renovatie, wat er allemaal gaat gebeuren.

 

Wanneer komt het boek uit?

Het boek kwam afgelopen januari uit, gelijk met de opening van de Maastunnel-tentoonstelling in de Kunsthal, waar ik ook aan meegeholpen heb. Daar is het te koop voor € 29,50. Het is ook te bestellen in elke boekhandel, maar als je mailt naar polderkrant.dordt@gmail.com kan je ook een boek bestellen. Dan krijg je een gesigneerd exemplaar.


coverfoto

 

henk van der maas