Naar de inhoud
 
Home

Voorbeeldwoning

Mevrouw G.Dit is een verhaal van een bewoner van een rijtjeswoning. Hiermee krijgt u een idee wat u kunt verwachten van een Energiescan en wat het deze bewoners kan opleveren als zij de voorgestelde maatregelen treffen.

De familie Griffioen is de eigenaar van een jaren 50 rijtjeswoning.

Mevrouw Griffioen: “Twee jaar geleden hebben we de dakopbouw laten isoleren en dat scheelt enorm in het gasverbruik. We wonen hier met een groot gezin en gebruiken dus alle hoeken van het huis. Nu willen we weten welke andere mogelijkheden voor maatregelen er zijn en wat het kost. De Energiescan helpt ons daarbij: geen moeilijke zoektocht, maar in één keer duidelijke informatie. Afhankelijk van de kosten nemen we nu maatregelen of gaan we eerst nog sparen.”De woningen in dit wijkje zijn allemaal in dezelfde periode gebouwd, destijds als huurwoningen. We hebben regelmatig last van vocht in de kruipruimte en koude voeten.


Ik vond de Energiescan een erg goed advies. Het heeft ons echt aan het denken gezet. We willen heel graag spouwmuurisolatie en vloerisolatie laten uitvoeren, zowel voor het comfort als voor de besparing. Maar we gaan eerst even sparen om de maatregelen te betalen. Wat ik ook interessant vond was de mogelijkheid voor een hotfill-aansluiting voor de wasmachine, ik wist niet dat dat bestond.


Uit de Energiescan voor deze woning
Isolatie van de spouwmuur en de vloer zorgt voor minder kou en vocht in huis en verhoging van het comfort. Met name spouwmuurisolatie verdient zichzelf snel terug. Het dak ligt gunstig voor een zonneboiler en in een groot gezin wordt vaak veel warm water gebruikt. Op het dak is te weinig ruimte voor zonnepanelen. Het advies is zelf radiatorfolie aan te brengen en een energiemonitoringssysteem (slimme meter) te gebruiken. Dit verdient zichzelf snel terug, doordat hiermee circa 90 m3 gas en 260 kWh bespaard kan worden. Als de voorgestelde maatregelen worden uitgevoerd, zijn dit de voordelen:


Financieel: lagere woonlasten, een besparing van circa €776,00 per jaar

Energieverbruik: verlaging gasverbruik circa 1070 m3 en 260 kWh per jaar

Energielabel (indicatief) van D naar A.

Comfort: Minder koude straling van muren en vloeren. De woning is sneller warm en voelt comfortabeler aan.