Spring naar inhoud
  • Sterrenburg

    Stralend Sterrenburg

Wijken Dordrecht

WijkenDordrecht biedt nieuws en informatie over alle wijken in Dordrecht.Lees voor Sitemap Login

Home Sterrenburg grijs, groen, blauw en zilver

Judit Gaasbeek Janzen, od205, Rotterdam

od205 in iCarnisse


Judit Gaasbeek Janzen vertelt over iCAREnisse, de inzending voor Who Cares (wedstrijd Rijksbouwmeester) van het Rotterdamse bureau od205.

"Want dat hebben we gedaan om onze droom van kort gezegd een inclusieve wijk te kunnen verwezenlijken. Dan vertel ik iets over het plan dat hieruit is ontstaan en hoe we dit hebben opgepakt samen met bewoners van Carnisse. Het wordt dan duidelijk dat er nog veel hordes zijn die moeten worden genomen om de droom te verwezenlijken.  Dat lijkt mij een mooi opstapje om daarna in kleinere teams te gaan dromen over Sterrenburg."

 

Judit Gaasbeek Janzen“In iCAREnisse is alle zorg in de wijk geïntegreerd, zowel intramuraal als extramuraal. Dit maakt ICAREnisse mogelijk door een systeem van omkeerbare woningaanpassingen en (t)huiszorg op maat, door slimme stedenbouwkundige en architectonische ingrepen en door een technologisch ‘smart grid’ in de buitenruimte dat mensen op een veilige manier laat deelnemen aan het openbare leven. iCAREnisse faciliteert geslaagde integratie van mensen met een zorgbehoefte”


In trefwoorden

Een multidisciplinaire, integrale aanpak waarmee iedereen thuis kan blijven wonen, juist als je hulpbehoevend wordt, de zorg voor kwetsbare groepen is vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijkse leven in een wijk.

Belangrijk in de aanpak: ontwerp alles in overleg met de bewoners zelf en ook in de uitvoering.

Een strategie die uitgaat van een wijkgerichte zorgtransitie en een drielaagse stedenbouwkundige aanpak. Dus: maatschappelijke én ruimtelijke vernieuwing.  


In haar presentatie is zeker aandacht voor: zorgdienst (i.p.v. zorginstelling), persoonlijk zorgplan, mogelijkheden wijkbedrijf, stedenbouwkundige acupunctuur, smart city, participatie bewoners.


Meer weten?

De - vorige - wedstrijd van Rijksbouwmeester Floris Alkemade heeft een website met veel meer informatie over het thema en diverse deelnemers en winnaars. Neem eens een kijkje op de website van Who Cares.


Op de site van od205 meer over hun deelname aan Who Cares en de uitwerking van iCarnisse. Welke acht stappen zijn nodig?


Wij zijn OD205. Wij werken aan een betere wereld. Vanuit optimisme en met lef. Ontwerpend vanuit drie disciplines: stedenbouw, landschap en planologie. Volg hen ook op Twitter.


Bij de bijeenkomst was er voor alle liefhebbers een PDF-bestandbrochure over iCarenext (4250 kB), de visie van od205, Groosman en KAAP0 op "de veranderingen in de zorg en de benodigde ruimtelijke ingrepen om mensen veilig en aangenaam langer thuis te kunnen laten wonen".>> naar de volgende pagina >>zorgdienst in iCarnisse