Spring naar inhoud
  • Sterrenburg

    Stralend Sterrenburg

Wijken Dordrecht

WijkenDordrecht biedt nieuws en informatie over alle wijken in Dordrecht.Lees voor Sitemap Login

Home Sterrenburg Sterrenburgpark - Doe mee!

Info over groen, bewegen en gezondheid

Op deze pagina's is een heleboel informatie te vinden over groen, spelen en bewegen, gezondheid en inrichten van speelplekken.

Groen en spelen

Natuurlijk toegankelijk spelen

Door sponsoring van de Nederlandse Stichting van het Gehandicapte Kind en het VSBFonds, was het mogelijk een rapport te maken over spelen en beperking: "Om een natuurlijke speelomgeving zo in te richten dat kinderen met heel uiteenlopende beperkingen er zoveel mogelijk zelfstandig kunnen spelen, is inzicht nodig in de mogelijkheden van deze kinderen." In PDF-bestandNatuurlijk toegankelijk spelen (6526 kB) vind je heel concrete, praktische informatie over de inrichting van speelplekken. Dit is een uitgave van Bureau Fonkel, redactie ir. Anja Wijnja.


natuurlijk spelenSpeelnatuur in de stad

Bekend in de regio is Natuurspeelterrein De Speeldernis. De GGD in Rotterdam, de Wageningen Universiteit en de Speeldernis maakten in opdracht van de Rijksoverheid, een boekje over natuur, spelen en inrichten: "... om groene, natuurlijke speelplaatsen in de stad meer vanzelfsprekend te laten worden". 
In PDF-bestandSpeel natuur in de stad, hoe maak je dat (7582 kB) is ook informatie te vinden over andere natuurlijke speelplekken in ons land.

De Speeldernis is ook te vinden op Facebook.
 
speelnatuur in de stad de speeldernis
Links naar meer informatie


Jantje Beton

Jantje Beton is het enige goede doel in Nederland dat bezig is met het verbeteren van de speelomgeving van alle kinderen (art. 31 Kinderrechtenverdrag). Waar mogelijk betrekt Jantje Beton de kinderen actief bij de ontwikkeling en realisatie van onze speelprojecten (art. 12 Kinderrechtenverdrag).
Jantje Beton ondersteunt ook - samen met IVN - het project in het Sterrenburgpark.

Naar https://www.jantjebeton.nl/

Groene stad

Op de website van 'De Groene Stad' is ook een heleboel informatie te vinden over gezondheid. "Patiënten herstellen sneller in een groene omgeving, inwoners van groene buurten doen minder vaak een beroep op zorg, werknemers van bedrijven in een groene omgeving voelen zich prettiger. Ook nodigt een stadspark (...) mensen uit tot recreatie en bewegen, wat weer een positieve invloed heeft op de gezondheid."


doe ff gezondDoe ff gezond

Doe ff Gezond beweegt de Dordtse jeugd naar een gezonde leefstijl. Dordrecht is JOGG-gemeente sinds juni 2012.

De activiteiten zijn gestart in de wijken in Dordrecht West, maar Sterrenburg en de Staart komen daar bij.
Doe ff gezond is ook te volgen op Twitter en op Facebook.

JOGG, Jongeren op gezond gewicht, heeft ook een website met nieuws uit diverse deelnemende gemeenten.
  

Trimbos: gezonder door groen

Het Trimbos-instituut vertelt op de website over onderzoek naar de effecten van groen op gezondheid door de Wageningen Universiteit en Trimbos. Het Trimbos-instituut wil de geestelijke gezondheid verbeteren door het delen van kennis.
 


Naar http://natuurlijksportief.nl/

Natuurlijk Sportief in Dordrecht

Doe mee met de leukste buitensport, waarbij sporten weer buitenspelen wordt. Ga de natuur in, ontdek wat je al kan en daag jezelf uit met wat je tegenkomt. Geniet van de vrijheid en de buitenlucht. Lopen, springen, tillen, klimmen, niets moet, alles kan. Verbeter al je fysieke functies, je weerstand, zelfvertrouwen en weerbaarheid.
NatuurlijkSportief bewegen kan op elk niveau en is voor alle leeftijden.Platform31 - Gezond in...

De zorg voor een gezonde leefomgeving is steeds vaker prioriteit bij ruimtelijke ontwikkelingen. Dit gaat verder dan alleen zorgen voor een lage geluidsbelasting, vermindering van fijnstof en schoon zwemwater. Vanuit gezondheid ligt de focus meer en meer op actuele thema’s als obesitas of eenzaamheid: de ziektes van de 21e eeuw die de levensverwachting ernstig kunnen verlagen.
Platform31, Pharos) en het RIVM startten de leerkring gezondheid en ruimte.

Zie ook de informatie op www.gezondin.nu, met onder andere praktijkvoorbeelden.Binnenkort volgt hier nog meer informatie >>